قال ابو قتاده سالت النبی(صلی الله علیه و آله و سلم) عن قوله تعالی (ایُّکُم اَحْسَنُ عَمَلًا) ما عُنِیَ بِهِ، فَقالَ یقول (اَیَّکم اَحْسَنُ عَقْلاً ثُمّ قالَ اَتَمُّکُم عَقْلاً واَشَدُّکُم لله خَوفاً وَاَحْسَنْکُم فیما اَمَرَ الله بِه وَنَهی عَنه نظراً وان کان اَقَلّکُم تَطَوّعاً) (مجمع البیان 5/322) [ابو قتاده می‌گوید از پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) درباره قول خداوند متعال (ایکم احسن عملا) سؤال کردم، که مراد از این کلام که (کدام یک از حیث عمل بهترید) چیست؟ حضرت فرمودند: هر کدام که از حیث عقل بهترید و بهتر عقل خود را به کار می‌اندازید و تفکر می‌کنید، سپس فرمودند بهترین شما از حیث عمل، کاملترین شما از حیث عقل، و خائف‌ترین شماست ازجهت شدت ترس و نیکوترین شماست از حیث نظر در آنچه خداوند به آن امر و از آن نهی کرده.] (یا مراد این است که دقت و فکر کند، تا از فلسفه احکام مطلع شود و کورکورانه عبادت نکند، و یا اینکه دقت می‌کند، تا به اوامر و نواهی خداوند به نحو احسن جامه علم بپوشاند، و در جایگاهی باشد که مرضیّ رضای خداوند است] اگر چه از حیث عمل، عمل کمتری داشته باشد. eporsesh.com
رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در سخن خود به ابوقتاده در تفسیر آیه «اَیُّکُمْ اَحْسَنُ عَمَلًا» [ملک/2] چه فرمودند؟
قال ابو قتاده سالت النبی(صلی الله علیه و آله و سلم) عن قوله تعالی (ایُّکُم اَحْسَنُ عَمَلًا) ما عُنِیَ بِهِ، فَقالَ یقول (اَیَّکم اَحْسَنُ عَقْلاً ثُمّ قالَ اَتَمُّکُم عَقْلاً واَشَدُّکُم لله خَوفاً وَاَحْسَنْکُم فیما اَمَرَ الله بِه وَنَهی عَنه نظراً وان کان اَقَلّکُم تَطَوّعاً) (مجمع البیان 5/322) [ابو قتاده میگوید از پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) درباره قول خداوند متعال (ایکم احسن عملا) سؤال کردم، که مراد از این کلام که (کدام یک از حیث عمل بهترید) چیست؟ حضرت فرمودند: هر کدام که از حیث عقل بهترید و بهتر عقل خود را به کار میاندازید و تفکر میکنید، سپس فرمودند بهترین شما از حیث عمل، کاملترین شما از حیث عقل، و خائفترین شماست ازجهت شدت ترس و نیکوترین شماست از حیث نظر در آنچه خداوند به آن امر و از آن نهی کرده.] (یا مراد این است که دقت و فکر کند، تا از فلسفه احکام مطلع شود و کورکورانه عبادت نکند، و یا اینکه دقت میکند، تا به اوامر و نواهی خداوند به نحو احسن جامه علم بپوشاند، و در جایگاهی باشد که مرضیّ رضای خداوند است] اگر چه از حیث عمل، عمل کمتری داشته باشد.
eporsesh.com
- [سایر] رسول اکرم(ص) در سخن خود به ابوقتاده در تفسیر آیه «اَیُّکُمْ اَحْسَنُ عَمَلًا» [ملک/2] چه فرمودند؟
- [سایر] آیا اعجاز «قرآن» مختص زمان پیامبر اسلام (صلّی الله علیه و آله و سلم) است؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) چه سفارش هایی درباره ی قرآن فرمودند؟
- [سایر] چه زمانی اولین آیه یعنی آیه« اقراء...» بر حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده ؟ آیا خواندن بوده یا گشوده شدن حقیقت؟
- [سایر] رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – در عظمت مقام شوهر چه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در تشویق به نوشتن دانش چه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم ) در مذمت فقر چه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در وصف برنج چه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در عظمت مقام شعر چه فرمودند؟
- [سایر] سخن رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – در عظمت مقام مادر چیست؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.